♥ Steambot Ayam Tomyam ♥
Jumaat, April 09, 2010
BAHAN-BAHAN
2 ekor kerangka ayam [potong kecil]
500 gm ayam [potong kecil]
3 biji tomato (dibelah 4)
2 biji bawang besar (dihiris)
2 batang serai (diketuk)
8 biji cili padi (diketuk)
1 ulas bawang putih (diketuk)
1 sudu besar pes tomyam
1 batang celery (potong kecil)
3 helai daun limau purut (koyakkan)
Air & garam secukupnya
SOS CILI
Bahan Mesin:
10 tangkai cili kering
1 s/b udang kering
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 s/b oren sunquick
Bahan Tumis:
minyak
gula
garam
CARA MEMASAK
1. Masukkan semua bahan kecuali limau nipis dan daun ketumbar dan renehkan selama 1 jam.
2. Masukkan dalam stembot pot dan rebuskan dengan chicken ball, fishball, sotong ball, prawnball dan juga apa-apa bahan yg disukai.
SOS CILI:
1. Mesinkan semua bahan dan tumiskan dengan sedikit minyak.
2. Bila telah wangi masukkan gula dn garam.3. Kacau rata dan bila nampak agak pekat boleh angkat dan hidangkan.
Nota : Ini resipi dr chef Hanieliza.. minta izin ya chef nak letak resipi ini kat blog Maz... Maz belum cuba resipi ni tp nampak mcm menarik... sengaja letak kat blog sebab suatu hari nk cuba resipi ni...
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
0 ulasan:
Catat Ulasan