♥ Kurangkan/Hilangkan Rasa Pedas Cili Kering ♥

Isnin, April 26, 2010

Mari kita berkongsi satu petua bagaimana nk jadikan cili kering tak pedas bila kita memasaknya nanti terutama bila buat sambal tumis. Dah 2 kali cuba dan memang menjadi... x payah letak asam keping or air asam jawa pun.. confirm x pedas...

1. Pilih cili kering yang berkedut ( yg x berkedut belum cuba lagi)
2. Potong cili kering kecil2 untuk buang bijinya
3. Masukkan garam dan cuka (agak2) bersama-sama cili + air dalam periuk...
4. Rebus sehingga mendidih
5. Angkat, buang air rebusan, basuh beberapa kali dan toskan.
6. Lepas tu blhlah di blend untuk jadikan sambal tumis...
7. Pasti x pedas... cubalah.. InsyaAllah.

Jenis Cili kering yang x pedas (tp kalau x pandai buat pedas gak jadinya)


Bentuknya berkedut


Jenis cili kering pedas


Bentuknya kurang kedut dan berkilat

0 ulasan:

About

Kongsi Resipi