♥ Steambot-Edisi Khas ♥
Jumaat, April 09, 2010
Resipi ini dipetik dari Restoren Pak Amir dan diubah suai sedikit untuk mendapatkan rasa yang diingini.
BAHAN-BAHAN
BAHAN KUAH/SUP
1) Rangka ayam
2) Isi Sengkuang (optional)
3) Kiub pati ayam Maggie (1 ketul)
4) 4 – 5 liter air
5) Garam secukup rasa
BAHAN LAUK PAUK
1) Berbola ikan
2) Berbola Sotong
3) Berbola Ketam
4) Kek Ikan - (Segala jenis berbola dan kek ikan yang halal)
5) Udang - (Dikunting janggut)
6) Sotong - (Dibelah dua memanjang, asingkan kepala sotong dan buang matanya)
7) Cuttlefish (Sotong Kembang)
8) Ayam - (Dibuang tulang dan dipotong memanjang)
9) Tau-hu Keping
10) Cendawan
11) Mee kuning @ Bihun - (direndam dan dilembutkan dulu)
12) Telor ayam
14) Aneka sayur - (lobak putih atau sawi pendek )
BAHAN SOS
1) Cili Padi
2) Jus limau kasturi
3) kicap kipas udang
4) sos tiram
CARA MEMBUAT
1) Sup
Campur semua bahan-bahan sup dan rebus selama 1.5 – 2 jam. Kemudian angkat dan asingkan kuah dari bahan-bahan lain. Hanya kuah sahaja digunakan untuk hidangan.
2) Sos
i. Sos Kicap
- Cili padi + sos tiram + kicap + jus limau kasturi - blend
ii. Sos Cili
- boleh rujuk sos cili chef wan
* Kedua-dua sos ini hendaklah dimasukkan ke dalam mangkuk masing-
masing ketika hendak makan.
* Boleh juga dimakan bersama sos bawang putih.
PENYEDIAAN/CARA MEMASAK
Dalam bab penyediaan Steam Boat ini pula, ianya mudah tetapi perlu sedikit kesabaran.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
0 ulasan:
Catat Ulasan