♥ Steambot-Edisi Khas ♥

Jumaat, April 09, 2010

Resipi ini dipetik dari Restoren Pak Amir dan diubah suai sedikit untuk mendapatkan rasa yang diingini.

BAHAN-BAHAN
BAHAN KUAH/SUP
1) Rangka ayam                                               
2) Isi Sengkuang (optional)                                                          
3) Kiub pati ayam Maggie (1 ketul)
4) 4 – 5 liter air
5) Garam secukup rasa

BAHAN LAUK PAUK
1) Berbola ikan
2) Berbola Sotong
3) Berbola Ketam
4) Kek Ikan - (Segala jenis berbola dan kek ikan yang halal)
5) Udang - (Dikunting janggut)
6) Sotong - (Dibelah dua memanjang, asingkan kepala sotong dan buang matanya)
7) Cuttlefish (Sotong Kembang)
8) Ayam - (Dibuang tulang dan dipotong memanjang)
9) Tau-hu Keping
10) Cendawan
11) Mee kuning @ Bihun - (direndam dan dilembutkan dulu)
12) Telor ayam
14) Aneka sayur - (lobak putih atau sawi pendek )

BAHAN SOS
1) Cili Padi
2) Jus limau kasturi
3) kicap kipas udang
4) sos tiram
CARA MEMBUAT
1) Sup
Campur semua bahan-bahan sup dan rebus selama 1.5 – 2 jam. Kemudian angkat dan asingkan kuah dari bahan-bahan lain. Hanya kuah sahaja digunakan untuk hidangan.
2) Sos

i. Sos Kicap
- Cili padi + sos tiram + kicap + jus limau kasturi - blend

ii. Sos Cili
- boleh rujuk sos cili chef wan
* Kedua-dua sos ini hendaklah dimasukkan ke dalam mangkuk masing-
  masing  ketika hendak makan.
* Boleh juga dimakan bersama sos bawang putih. 

PENYEDIAAN/CARA MEMASAK
Dalam bab penyediaan Steam Boat ini pula, ianya mudah tetapi perlu sedikit kesabaran.
Masukkan separuh/sebahagian daripada setiap piring lauk (termasuk sayuran) tadi ke dalam periuk nasi yang telah diisi dengan sup, jangan lupa hidupkan aliran elektrik periuk nasi tadi (jangan bimbang switch periuk nasi tidak akan naik dan matikan arus elektrik).  Lihat gambarajah 8.
Selepas dimasukkan bahan lauk tadi, tutup tudung periuk nasi dan sabar menunggu sehingga ianya mendidih dalam masa lebih kurang 5 - 10 minit.
Selepas kelihatan periuk nasi dan mula berasap (bukan terbakar yer), segera buka tudung periuk nasi, jangan tunggu lama-lama nanti lauk kurang manisnya.  Lihat gambarajah 9.
Di peringkat ini, ianya boleh dihidangkan 3 - 4 orang dan boleh keluarkan semua lauk dalam periuk nasi dan, masukkan semula sebahagian lagi lauk mentah yang masih belum dimasak.  Ulangi proses penyediaan semula sementara sedang menikmati juadah Steam Boat buat round pertama.
Bila hampir selesai masak round pertama, rasanya lauk dalam periuk nasi tadi dah mula masak, dan sekali lagi buka tudung periuk nasi untuk hidangan round ke 2 segera.
KEMUNCAK HIDANGAN STEAMBOAT
Setelah semua lauk dimasak dan dimakan, cuba anda minum sup dia pula kali ini.  Emmm...sungguh-sungguh manisnya sekali.  Sangat berkhasiat sekali.  Segala khasiat lauk ada dalam sup tersebut.  Waktu ini, anda boleh masukkan sedikit mee dan bihun kemudian pecahkan 2 biji telur ayam ke dalamnya, ulangan proses penyediaan memasak tadi.  Bila dah masak, boleh makan bagi sesiapa yang masih belum kenyang lagi.
(Lihat gambarajah SteamBoat Hidangan 1 di bawah.)
GAMBAR STEP BY STEP










JAMUAN STEAMBOAT KAT OPIS































0 ulasan:

About

Kongsi Resipi