♥ Rinnchan's Style Wok Noodles ♥
Khamis, Mei 13, 2010
BAHAN-BAHAN
200gm Mee Teow (Boleh guna mee sanggul juga), direndam dgn air panas
12pcs cendawan kering, dibersihkan dan direndam dlm semangkuk air
300gm ayam, dipotong kecil
4 ulas bawang putih, diketuk
5 sudu besar kicap
2 sudu besar sos tiram
1/2 camca teh lada putih
1/2 camca teh lada hitam
2 camca teh garam
1 sudu besar gula
3 sudu besar tepung jagung, dibancuh dgn
1 mangkuk air
Air secukupnya
2 biji telur
CARA MENYEDIAKAN
1) Panaskan kuali dan tumis bawang putih dgn sedikit minyak.
2) Masukkan lada putih dan lada hitam.
3) Masukkan ayam. Kacau sehingga ayam agak masak.
4) Masukkan kicap dan sos tiram. Masukkan cendawan bersama-sama air
rendamannya sekali. Kuatkan api dan biarkan kuah menggelegak. Tambahkan air
dan biar sehingga ayam dan cendawan lembut.
5) Masukkan air bancuhan tepung jagung dan kacau hingga agak likat. Masukkan
garam dan gula.
6) Masukkan mee teow dan kacau rata. Boleh tambah air jika perlu.
Akhir sekali, pecahkan telur tetapi jangan terlalu di kacau. Hidangan siap bila telur sudah mula mengeras sedikit.
200gm Mee Teow (Boleh guna mee sanggul juga), direndam dgn air panas
12pcs cendawan kering, dibersihkan dan direndam dlm semangkuk air
300gm ayam, dipotong kecil
4 ulas bawang putih, diketuk
5 sudu besar kicap
2 sudu besar sos tiram
1/2 camca teh lada putih
1/2 camca teh lada hitam
2 camca teh garam
1 sudu besar gula
3 sudu besar tepung jagung, dibancuh dgn
1 mangkuk air
Air secukupnya
2 biji telur
CARA MENYEDIAKAN
1) Panaskan kuali dan tumis bawang putih dgn sedikit minyak.
2) Masukkan lada putih dan lada hitam.
3) Masukkan ayam. Kacau sehingga ayam agak masak.
4) Masukkan kicap dan sos tiram. Masukkan cendawan bersama-sama air
rendamannya sekali. Kuatkan api dan biarkan kuah menggelegak. Tambahkan air
dan biar sehingga ayam dan cendawan lembut.
5) Masukkan air bancuhan tepung jagung dan kacau hingga agak likat. Masukkan
garam dan gula.
6) Masukkan mee teow dan kacau rata. Boleh tambah air jika perlu.
Akhir sekali, pecahkan telur tetapi jangan terlalu di kacau. Hidangan siap bila telur sudah mula mengeras sedikit.
Dicatat oleh Maz di 12:30 PTG
Label: Koleksi Resipi Online, Mee/Laksa/Bihun/Koew Teow/Soto
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
0 ulasan:
Catat Ulasan