♥ Pelbagai Petua ♥

Selasa, Mei 04, 2010

Entah laman web mana Maz godek-godek dapat petua2 yang berguna ni untuk dikongsi bersama. Jadi Maz masukkan dalam blog ni.. Harap kawan2 dapat manfaat dari petua2 ini ya...

Ulam Kekal Rangup 

Ulam sering dijadikan sebagai menu sampingan yang boleh menaikkan selera makan. Namun, ulam akan menjadi layu sekiranya terdedah terlalu lama.

Oleh itu, bagi mengekalkan kesegaran dan kerangupannya, rendamkan ulam beberapa minit dalam air yang telah dicampurkan dengan sedikit cuka dan perahan limau nipis. Biar seketika barulah diangkat.



Tauhu goreng lebih enak

Bahan-bahan
1. Tauhu
2. Santan

Cara-cara
1. Campurkan sedikit serbuk perasa di dalam santan.
2. Kemudian, rendamkan tauhu di dalam santan tersebut.
3. Biarkan selama 10 minit.
3. Biarkan selama 10 minit.



Tauhu kekal segar  

Cara 1

Bahan-bahan
Tauhu
Garam

1. Cuci dahulu tauhu seperti biasa.
2. Kemudian, lumurkan garam ke seluruh permukaan tauhu.
3. Simpan ia di dalam peti sejuk.
4. Tauhu yang disimpan, akan bertahan lebih lama malah rasanya tidak akan masam.

Cara 2

Bahan-bahan
Limau Nipis
Tauhu
Semangkuk Air

1. Mula-mula, masukkan tauge ke dalam semangkuk air.
2. Kemudian, perahkan limau nipis ke dalam mangkuk tersebut.
3. Gaulkan sehingga sebati.
4. Simpan di dalam peti sejuk. Tauge yang disimpan akan bertahan lebih lama.


Tauge kekal segar  
Bahan-bahan
Sekeping Asam keping
Semangkuk air

Cara
1. Mula-mula, masukkan tauge ke dalam semangkuk air.
2. Kemudian, letakkan sekeping asam gelugur di dalam mangkuk tersebut.
3. Simpan di dalam peti sejuk.
4. Tauge yang disimpan akan bertahan lebih lama dan tidak lembik.


Membersihkan kerang   
Cara
1. Mula-mula, campurkan sedikit serbuk kunyit ke dalam air basuhan kerang.
2. Cuci beberapa kali sehingga ia bersih.
3. Hasilnya, kotoran mudah hilang dan kulit kerang menjadi lebih bersih


Cara mengupas bawang  


Cara
1. Mula-mula, rendamkan dahulu bawang yang hendak dikupas di dalam air.
2. Biarkan seketika.
3. Setelah itu, bolehlah dikupas seperti biasa. Kerja mengupas bawang akan menjadi lebih mudah.



0 ulasan:

About

Kongsi Resipi