BAHAN:
Asam keping
Semangkuk air
CARA-CARA:
1. Mula-mula, rendam dahulu laksa bersama asam keping di dalam air.
2. Biarkan semalaman.
3. Keesokan harinya, bolehlah anda rebuskan laksa tersebut seperti biasa.
♥♥ Dari Air Tanganku Untuk Kesayanganku ♥♥
BAHAN:
Asam keping
Semangkuk air
From: |
To: |
Result: |
♯ TEPUNG ♯
¼ cup = 30gm
1 cup = 125gm
6 ¾ cups = 1000gm (1kg)
♯ GULA ATAU MENTEGA ♯
¼ cup = 60gm
½ cup = 125gm
1 cup = 250gm
♯ CECAIR ♯
¼ cup = 50ml
½ cup = 125ml
¾ cup = 180ml
1 cup = 250gm
4 cups (1 quart) = 1 liter
1 cc = 1ml
♯ SUKATAN CAWAN KE GRAM/OZ ♯
1 cup plain flour = 125gm (4oz)
1 cup self raising = 125gm (4oz)
1 cup castor sugar = 250gm (8oz)
1 cup brown sugar = 185gm (4oz)
1 cup icing sugar = 125gm (4oz)
1 cup icing sultana = 125gm (4oz)
1 cup coco = 125gm (4oz)
1 cup walnut = 125gm (4oz)
TIPS..... Semasa perayaan @ majlis, kita sering buntu untuk memikirkan kuantiti bahan mentah utama....semoga ini dapat membantu :)
ANGGARAN BERAS 1.50 tetamu = 15 pot = 4.5kg beras biasa 2.Beras Basmati, 10kg = 100 tetamu
ANGGARAN AYAM & DAGING 1.Ayam dipotong 12, 5 ekor ayam untuk 60 orang.
Jika dimasak kari atau kurma, 5 ekor ayam untuk 70 tetamu sbb ada kentang & tomato.
2.Jika hidangan daging yang berkuah, 50 tetamu = 3 - 4 kg. Untuk rendang jumlahnya lebih sedikit.
ANGGARAN MEE
1.Anggaran 1 paket mee (500g) = 5 tetamu dewasa. ( 100g setiap seorang ) Jika ambil kira jika kita ada menyediakan hidangan @ makanan yang lain.
0 ulasan:
Catat Ulasan