♥ Pucuk Paku Goreng Belacan ♥
Jumaat, Mei 28, 2010
Hai semua.. hari ini Kak Maz cuti... hubby pun ada kat rumah.. tak tahu nk masak apa so Kak Maz cuba masak pucuk paku goreng belacan sebagai salah satu menu tengahari ini... Mana tau boleh mengubah selera kan... ok ini ada Kak Maz letakkan resipinya.. kepada sesiapa yang nk mencuba resipi yang ringkas ni cubalah...
Bahan-bahan (untuk 2 orang)
1 ikat pucuk paku (RM1)
seulas bawang merah *
seulas bawang putih*
sebiji cili merah*
sedikit udang kering*
sedikit belacan*
1 sudu teh sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara Membuat
1. Basuh dan potong pucuk paku dan ketepikan
2. Kisar bahan2 yang bertanda *
3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau
4. Masukkan pucuk paku dan soso tiram
5. Masukkan gula/garam secukup rasa
6. Kacau dan bila masa, angkat dan hidangkan.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
0 ulasan:
Catat Ulasan