♥ Daging Dendeng ♥

Ahad, Mei 02, 2010

Hari ini saja ambil cuti... teman hubby kat rumah...Terasa nk buat dendeng untuk hubby.. blh bawak bekal sekali sebab dendeng ni blh tahan lama dalam 4-5 hari...Resipi ni Maz reka-reka sendiri mengikut citarasa keluarga..


Bahan-Bahan :


Bahan A
1 kg daging
Garam secukup rasa
Asam keping/Air Asam Jawa
Gula Merah
Gula 
Sedikit kicap lemak manis cap kipas udang
Minyak untuk menggoreng


Bahan B (Kisar)
5-6 ulas bawang besar 
5-6 ulas bawang putih
5 batang serai
1 inci halia
1 sudu kecil jintan putih
2 sudu kecil jintan manis
5 tangkai cili merah (blh tambah kalau nk pedas)
10 tangkai cili kering


                                              Bahan-bahan kisar
Cara Membuat :
Dendeng ni cara membuatnya ada byk step dan perlukan sedikit kesabaran..


1. Untuk daging
   => Potong daging besar2 dan cuci bersih
   => Rebus daging bersama sedikit garam hingga empuk
   => Keluarkan daging dan hiris daging nipis-nipis dan tumbuk. 
   => Simpan air rebusan daging.
   => Panaskan minyak di dalam kuali
   => Goreng daging yang telah ditumbuk tadi sebentar.
   => Angkat dan ketepikan
   => Simpan minyak gorengan tadi untuk menumis kuah.



    Daging rebus yang telah ditumbuk    Daging yg telah siap digoreng

2. Untuk Kuah
   => Kisar bahan B hingga lumat
   => Didlm kuali yg sama tumis bhn2 yg tlh dikisar tadi hingga naik minyak.
   => Masukkan gula merah, gula, garam dan kicap.
   => Biarkan ia mereneh
   => kemudian masukkan asam keping dan daging. 
   => Masukkan air rebusan daging.
   => Perlahankan api dan biarkan hingga kuah tadi kering. 
   => Sekali-sekala kacau supaya kuah tidak hangit.
   => Bila dah naik minyak, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.


Cadangan hidangan :
=> Boleh dimakan bersama nasi impit, nasi, ketupat dan roti.... sedap.



0 ulasan:

About

Kongsi Resipi