Hari ini saja ambil cuti... teman hubby kat rumah...Terasa nk buat dendeng untuk hubby.. blh bawak bekal sekali sebab dendeng ni blh tahan lama dalam 4-5 hari...Resipi ni Maz reka-reka sendiri mengikut citarasa keluarga..
Bahan A
1 kg daging
Garam secukup rasa
Asam keping/Air Asam Jawa
Gula Merah
Gula
Sedikit kicap lemak manis cap kipas udang
Minyak untuk menggoreng
Bahan B (Kisar)
5-6 ulas bawang besar
5-6 ulas bawang putih
5 batang serai
1 inci halia
1 sudu kecil jintan putih
2 sudu kecil jintan manis
5 tangkai cili merah (blh tambah kalau nk pedas)
10 tangkai cili kering
Bahan-bahan kisar
Cara Membuat :
Dendeng ni cara membuatnya ada byk step dan perlukan sedikit kesabaran..
1. Untuk daging
=> Potong daging besar2 dan cuci bersih
=> Rebus daging bersama sedikit garam hingga empuk
=> Keluarkan daging dan hiris daging nipis-nipis dan tumbuk.
=> Simpan air rebusan daging.
=> Panaskan minyak di dalam kuali
=> Goreng daging yang telah ditumbuk tadi sebentar.
=> Angkat dan ketepikan
=> Simpan minyak gorengan tadi untuk menumis kuah.
=> Didlm kuali yg sama tumis bhn2 yg tlh dikisar tadi hingga naik minyak.
=> Masukkan gula merah, gula, garam dan kicap.
=> Biarkan ia mereneh
=> kemudian masukkan asam keping dan daging.
=> Masukkan air rebusan daging.
=> Perlahankan api dan biarkan hingga kuah tadi kering.
=> Sekali-sekala kacau supaya kuah tidak hangit.
=> Bila dah naik minyak, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Cadangan hidangan :
=> Boleh dimakan bersama nasi impit, nasi, ketupat dan roti.... sedap.
0 ulasan:
Catat Ulasan