♥ Pes Tom Yam ♥

Jumaat, Jun 25, 2010

Sumber Gambar : Try Masak


BAHAN-BAHAN :
* 15 tangkai cili kering
* 1 s/b udang kering
* 1 s/b belacan
* 1 s/b asam jawa dibancuh dengan sedikit air
* 5 ulas bawang putih
* 10 ulas bawang merah
* 3 batang serai [hiriskan]

* 2 batang serai
* 2 cm lengkuas
* 1 s/b gula melaka

* 1-2 s/b sos ikan
* garam
* 2 s/b jus limau nipis

Minyak untuk menggoreng 

CARA :
1.   Mesinkan semua bahan sehingga halus.
2.   Panaskan minyak. Tumiskan hingga naik bau.
3.   Goreng hingga kekuningan dengan api perlahan. Kacau rata.
4.   Masakkan sehingga pecah minyak dan tidak terlalu garing. 


Nota Tambahan
Ia
 akan menghasilkan lebih kurang 1/2 kilo paste. Sejukkan dan simpan di dalam peti ais.

Atau boleh jugak tgk video ni tp bahan-bahan dia lain la sikit.. Selamat Mencuba..

0 ulasan:

About

Kongsi Resipi