♥ Sambal Budu & Ulam Kobis Rebus ♥

Isnin, Jun 28, 2010

Mmmmm nyam nyam... ini juadah pembuka selera.. aku buat budu berulamkan kobis rebus. Mulanya x tahu gak nk makan kobis rebus ni buat ulam.. pas tu bila dah kawin keluarga mak mertua perkenalkan.. mcm pelek ja.. tapi bila makan... fuh.. blh tahan gak... blh buat ulam masa emergency (kalau dah x da ulam lain dah) untu tetamu.. Jom kita tgk resipi yang serba ringkas ni k...

♥ Sambal Budu ♥

Bahan-Bahan:
4 sudu besar budu or agak2 lah ye..
1 biji tomata - dimayang
2 ulas bawang merah or aku guna bawang besar je.. - dimayang
sebiji cili merah-dimayang
5-6 biji cili padi, kalau nk pedah boleh tambah-dimayang
1 biji limau kasturi-ambil jusnya

Cara :
1. Campur semua bahan diatas dan gaul hingga sebati.
2. Siap untuk dimakan


















Ok untuk ulam kobis ni pulak senang ja...

♥ Kobis Rebus ♥

Bahan-bahan :
1/4 Kobis
Garam halus
Air untuk merebus

Cara :
1. Ambil kobis dan relaikan kobos menjadi kepingan besar
2. Rebus kepingan kobis bersama dengan garam & air hingga lembut
3. Angkat kobis bersama air rebusan (supaya kobis x kering)
4. Sedia untuk dimakan bersama sambal budu

0 ulasan:

About

Kongsi Resipi