♥ Laksa Johor ♥

Rabu, Oktober 13, 2010

Sumber : Mingguan Wanita

BAHAN-BAHAN UNTUK KUAH

60ml minyak
2 sudu besar serbuk ketumbar*
1 sudu besar serbuk jintan manis dibancuh dgn*
2 sudu besar rempah kari daging air jadi pes*
2 sudu besar pes cili*
* dibancuh dgn air jadi pes
2 liter santan (dr 1½ biji kelapa)
500gm ikan kembung (direbus, diambil isinya dan ditumbuk)
40gm udang kering – direndam dan ditumbuk
1 camca besar asam jawa*
50ml air*
* diperah dan ambil air
8 tangkai daun kesum
Garam dan gula secukupnya

BAHAN LAIN
500gm mi kuning – dicelur

BAHAN HIASAN
6-8 biji limau kasturi
300gm tauge – dibuang ekor
2 labu bawang besar-dihiris
1 biji timun-dihiris
40gm daun selom-dimayang
40gm daun selasih-dimayang

BAHAN SAMBAL BELACAN
6 biji cili merah
2cm belacan-dibakar
Garam secukupnya
 
 
CARA MEMBUAT
1. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan pes rempah dan kacau sampai terbit minyak.
2. Masukkan santan sambil kacau.
3. Masukkan pula isi ikan, udang, air asam jawa dan daun kesum. Kacau sampai menggelegak.
4. Kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Untuk menghidang, taburkan tauge, bawang besar, timun, daun selom dan daun selasih. Tuangkan kuah
    atasnya.
4. Hidangkan bersama limau kasturi dan sambal belacan.

0 ulasan:

About

Kongsi Resipi