♥ Acar Rebung ♥

Selasa, Oktober 26, 2010

BAHAN-BAHAN
Bahan A :
1 tsp ketumbar biji
1 tsp jintan manis
1 tsp jintan putih
sangai semua, blend @ tumbuk sampai hancur

Bahan B :
cili kering dibuang biji (ikut pedas)
bawang merah kecil
bawang putih kecil
halia
(semua bahan B digoreng dengan minyak sikit sebelum dikisar agar tahan lama)

Bahan C :
Bawang merah kecil
Bawang putih
(tak payah potong, gaul dengan sikit garam, rendam dengan cuka)

Bahan D :
1 peket rebung madu (RM3)-direndam terlebih dahulu dgn bahan-bahan dibawah
Bahan untuk rendam rebung:-
250 ml air
2 sudu besar cuka
2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
Masak bahan hingga mendidih dan tutup api. Masukkan rebung, biar celur dan ketepikan (rendamkan).
Bila nk masak toskan air dan masukkan rebung dlm bahan tumisan



Bahan E :
Bijan disangai

Cara-caranya :
1.Panaskan minyak, tumis bahan A dan B sampai wangi, garing

2. Masukkan bahan C dan rebung, kacau. Masukkan gula dan cuka ikut rasa (cuka x perlu banyak sebab nanti  rebung jadi terlalu masam). Kacau sampai naik minyak dan pekat.

3. Tutup api, bila sejuk, taburkan bijan(kuantiti bahan2 seperti bawang2an, cili, cuka, gula dan bijan ikut berapa banyak rebung, agak-agak aja. Minyak untuk tumis, kalau boleh banyak sikit, biar agar berkilat.


0 ulasan:

About

Kongsi Resipi