♥ Gulai Rebung Dengan Tulang Daging ♥

Rabu, Jun 08, 2011



Bahan A
500 gm rebung segar
200 gm tulang daging – Aku rebus terlebih dahulu dgn ‘pressure cooker’
3 cawan santan [1/2 biji kelapa]
1 s/b kerisik [jika suka]
2 keping asam keping – aku x letak pun
3 s/b minyak
garam
Gula (aku x suka perasa tambahan or ajinimoto)

Bahan B
3 s/b rempah kari daging + sedikit air
3 ulas bawang merah (ditumbuk lumat)*
2 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)*
2 cm halia (ditumbuk lumat)*
1 cm kulit kayu manis*
Sedikit bunga lawang & bunga cengkeh*
daun kari – aku x letak

Nota : Simpan sedikit bahan tumbuk untuk digaul bersama rempah kari.


Cara
1. Rebung dipotong pendek dan diracik tp jgn putus dan basuh. Rebuskan sehingga agak lembut. Toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang bertanda * sehingga wangi.
3. Kemudian masukkan rempah kari yg telah digaul dgn bahan tumbuk dan masak hingga garing.
4. Masukkan santan, rebung serta kerisik.
5. Masukkan daging yg telah direbus bersama air rebusannya.
6. Masukkan garam dan gula.
7. Perlahan api. Masak sehingga agak pekat dan naik minyak
8. Tutup api dan hidangkan dengan nasi putih.

0 ulasan:

About

Kongsi Resipi