♥ Asam Pindang Ikan Kembung ♥

Isnin, April 25, 2011




BAHAN-BAHAN :

8 ekor ikan kembong yang agak besar
1 batang serai yang besar - dititik
1 keping asam keping (kalau kurang masam blh tambah lagi)
4 pokok daum kesum
Air secukupnya
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

2-3 biji cili merah
2 cm kunyit hidup - serbuk pun boleh diguna
4 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 cm belachan yg dipanggang atau dibakar

CARA MEMASAK :

- Masukkan semua bahan tumbuk dalam periuk , serai , daun kesum , air dan bendi . Masak kuah sampai hampir memdidih dan masukkan semua ikan kembong, asam keping dan garam , kacau sekejap . Biarkan kuah memdidih dan ikan masak baru la ditutup api dapur.



0 ulasan:

About

Kongsi Resipi