BAHAN HIASAN
6 biji cili merah (dikisar dgn garam)
1 biji timun - dihiris
10 batang kacang panjang - dihiris
40gm daun selom (dimayang)
200gram tauge (dibuang ekor)
2 cm belacan (dibakar dan dipatah kecil)
3 biji limau nipis (dibelah 4)
CARA MEMBUAT - KUAH
1. Didihkan isi ikan, santan, bahan kisar dan asam gelugur.
2. Masukkan lada hitam dan garam. Renehkan sampai pekat kemudian angkat.
CARA MEMBUAT - LAKSAM
1. Kacau tepung beras, tepung gandum, garam dan air sampai sebati
2. Tuangkan sedikit bancuhan tepung agar membentuk satu lapisan nipis ke dalam loyang berukuran 22cm.
3. Kukus hingga masak. Angkat dan gulungkan ketika masih panas. Ulangi hingga habis.
4. Hiriskan gulungan laksam setebal 1 cm dan bubuh ke dalam mangkuk.
5. Masukkan ke dalam mangkuk dan sajikan bersama bahan sampingan kemudian masukkan kuah.
0 ulasan:
Catat Ulasan