♥ Laksam Kelantan ♥

Rabu, Oktober 13, 2010

Sumber : Mingguan Wanita

BAHAN-BAHAN UNTUK DIJADIKAN LAKSAM
200gram tepung beras
40gm tepung gandum
3/4 camca garam
600ml air
Minyak untuk melenser

BAHAN UNTUK KUAH
500gm ikan kembung (rebus, ambil isinya dan tumbuk)
2 liter santan (dr 2 biji kelapa)
6 ulas bawang merah - dikisar
1 cm halia - dikisar
1 keping asam gelugur
2 camca lada hitam (dikisar halus)
garam secukupnya

BAHAN HIASAN
6 biji cili merah (dikisar dgn garam)
1 biji timun - dihiris
10 batang kacang panjang - dihiris
40gm daun selom (dimayang)
200gram tauge (dibuang ekor)
2 cm belacan (dibakar dan dipatah kecil)
3 biji limau nipis (dibelah 4)

CARA MEMBUAT - KUAH
1. Didihkan isi ikan, santan, bahan kisar dan asam gelugur.
2. Masukkan lada hitam dan garam. Renehkan sampai pekat kemudian angkat.

CARA MEMBUAT - LAKSAM
1. Kacau tepung beras, tepung gandum, garam dan air sampai sebati
2. Tuangkan sedikit bancuhan tepung agar membentuk satu lapisan nipis ke dalam loyang berukuran 22cm. 
3. Kukus hingga masak. Angkat dan gulungkan ketika masih panas. Ulangi hingga habis.
4. Hiriskan gulungan laksam setebal 1 cm dan bubuh ke dalam mangkuk.
5. Masukkan ke dalam mangkuk dan sajikan bersama bahan sampingan kemudian masukkan kuah.


0 ulasan:

About

Kongsi Resipi