♥ Asam Laksa ♥

Rabu, Oktober 13, 2010

Sumber : Mingguan Wanita
BAHAN-BAHAN UNTUK KUAH
2 liter air
1kg ikan kembung (rebus dan ambil isinya)
100gm asam gelugur
100gm daun kesum
100gm lengkuas - dititik
1 batang serai - dititik
1 kuntum bunga kantan (dibelah)
2 camca pes udang
2 camca serbuk perasa (optional kalau suka)
garam secukup rasa

BAHAN LAIN
1kg laksa basah (dicelur dan ditoskan)

BAHAN HIASAN
1 potong nanas (dihiris nipis)
1 biji timun (dihiris nipis dan memanjang)
2 biji lada merah (dihiris)
1 labu bawang besar (dihiris halus)
6 tangkai daun pudina

CARA MEMBUAT
1. Siat-siatkan isi ikan - ketepikan
2. Tapiskan air rebusan. Masukkan isi ikan, asam gelugur, daun kesum, lengkuas, serai dan bunga kantan ke dalam air tadi. Rebus perlahan-lahan hingga cukup masak.
3. Tambahkan pes udang, serbuk perasa dan garam. Biarkan ia sentiasa panas.
4. Bubuh laksa dalam mangkuk dan tuangkan kuah keatasnya. Kemudian taburkan nanas, timun, lada merah, bawang besar dan daun pudina diatasnya. Hidangkan.

0 ulasan:

About

Kongsi Resipi