♥ Laksa Kelantan ♥

Ahad, Oktober 17, 2010

Sumber : Mingguan Wanita

BAHAN-BAHAN KUAH
1 kg ikan kembung -direbus, buang tulang dan dikisar
200 gm bawang merah
80 gm bawang putih
80 gm halia
80 gm cili padi 
4 batang bunga kantan
42 ikat daun kesum
40 gm belacan
2 batang serai
200 gm cili kering
3 keping asam keping
4 liter santan pekat
Garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN UNTUK HIDANGAN
Kuey teow (laksam)-dicelur
Limau kasturi-dipotong 2
Cili merah dan hijau-dihiris
Tauge
Kacang panjang-dipotong kecil
Bawang merah-dihiris
Sambal belacan

CARA MEMBUAT
1. Panasnya minyak dan masukkan ikan rebus yang telah ditumbuk lumat.
2. Masukkan bawang merah, bawang putih, halia, cili padi, belacan, bunga kantan, daun kesum, serai, asam keping dan air.
3. Kemudian, setelah mendidih masukkan pula santan pekat, Gaul sebati dan kacau hingga pekat.





0 ulasan:

About

Kongsi Resipi