4 camca besar minyak
4 helai daun limau purut
2 rangka ayam
4 liter air
500 gm dada ayam
300 gm udang sederhana
2 kiub stok ayam
1 liter santan pekat (drpd 2 biji kelapa)
Garam secukupnya
BAHAN KISAR
100 gm udang kering (dicuci)
20 tangkai cili kering (dibuang biji dan direndam)
3 cm lengkuas
4 biji bawang besar Spanish
4 cm kunyit hidup
3 batang serai
BAHAN LAIN
500 gm mi (dicelur dan ditoskan)
BAHAN HIASAN
20 biji bebola ikan (direbus)
600 gm tauge ( dicelur)
20 keping tau foo pok (dibersihkan)
8 camca besar daun kesum (dicincang)
10 biji limau kasturi (dibelah dua)
CARA MEMBUAT KUAH
1. Tumiskan semua bahan Masukkan daun limau purut, rangka ayam dan 3 liter air.
2. Jerang sampai menggelegak.
3. Rebus dada ayam bersama 1 liter air hingga mendidih. Apabila masak, keluarkan dan hiris memanjang.
4. Rebus udang dalam air yg sama. Apabila masak, keluarkan udang dan buang kulit. Ketepikan
5. Tapis air rebusan ayam dan udang. Campurkan dengan kuah di dalam periuk besar.
6. Hancurkan stok ayam. Masukkan ke dalam kuali tadi.
7. Tuangkan santan pekat dan kacau sampai menggelegak. Masukkan garam secukup rasa.
5. Isikan laksa ke dalam mangkuk dan letak bahan hiasan. Sendukkan kuah ke atas laksa dan perahkan jus
limau. Sedia untuk di makan.
0 ulasan:
Catat Ulasan