♥ Laksa Johor II ♥
Ahad, Oktober 17, 2010
Sumber : Mingguan Wanita
BAHAN-BAHAN
1 kg ikan tenggiri yang telah direbus
200 gm rempah kari ikan
150 gm serbuk jintan manis
150 gm rempah ketumbar
100 gm cili kering kisar
100 gm bawang merah-kisar
80 gm bawang putih-kisar
80 gm halia-kisar
4 batang serai-titik
4 liter santan pekat
4 keping asam keping
Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN UNTUK HIDANGAN
Spageti-dicelur
Bawang besar-dihiris
Kacang panjang-dipotong kecil
Tauge-dicelur
Timun-dipotong panjang
Daun kesum
Bunag kantan-dihiris
Cili merah dan hijau-dihiris
Sambal belacan
CARA MEMBUAT
Tumis semua bahan hingga sebati dan masukkan ikan tenggiri yang telah direbus bersama santan dan garam secukup rasa. Biarkan hingga pekat. Sedia untuk dimakan.
Dicatat oleh Maz di 4:47 PTG
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
0 ulasan:
Catat Ulasan