♥ Laksa Johor II ♥

Ahad, Oktober 17, 2010

Sumber : Mingguan Wanita


BAHAN-BAHAN
1 kg ikan tenggiri yang telah direbus
200 gm rempah kari ikan
150 gm serbuk jintan manis
150 gm rempah ketumbar
100 gm cili kering kisar
100 gm bawang merah-kisar
80 gm bawang putih-kisar
80 gm halia-kisar
4 batang serai-titik
4 liter santan pekat
4 keping asam keping
Garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN UNTUK HIDANGAN
Spageti-dicelur
Bawang besar-dihiris
Kacang panjang-dipotong kecil
Tauge-dicelur
Timun-dipotong panjang
Daun kesum
Bunag kantan-dihiris
Cili merah dan hijau-dihiris
Sambal belacan

CARA MEMBUAT
Tumis semua bahan hingga sebati dan masukkan ikan tenggiri yang telah direbus bersama santan dan garam secukup rasa. Biarkan hingga pekat. Sedia untuk dimakan.

0 ulasan:

About

Kongsi Resipi