Secekak daun kesum
4 camca besar stok tepung ayam
1½ camca besar garam
1 camca besar gula
7 keping asam keping
490 – 510 gm kuah ayam masak merah
2 peket santan
Minyak untuk menumis
BAHAN KISAR
300 gm bawang merah
20 gm bawang putih
50 gm buah keras
1 camca besar serbuk kunyit
1½ camca besar ketumbar
25 gm belacan
10 gm cili boh
5 batang serai
BAHAN LAIN
1 kg laksa basah (dicelur dan ditoskan)
BAHAN HIASAN
Timun (dihiris), bawang besar (dihiris), telur (belah 2 @ 4), hirisan daging ayam
CARA MMBUAT
1. Tumiskan semua bahan kisar tadi.
2. Biarkan hingga naik bau.
3. Masukkan perasa dan bahan untuk kuah.
4. Angkat dan kemudian hidangkan bersama laksa dan bahan hiasan
0 ulasan:
Catat Ulasan