♥ Laksa Sarawak ♥

Rabu, Oktober 13, 2010

Sumber : Mingguan Wanita

BAHAN-BAHAN

½ cawan minyak sayuran
300gm udang kecil (dibuang kulit dan urat, kemudian dicincang lumat)
1kg ayam (dibersihkan dan dipotong 4)
2 sudu besar hirisan daun ketumbar
(1 tangkai lagi untuk hiasan)
8 cawan santan (dr 2 biji kelapa)
¾ cawan bijan (digoreng tanpa minyak)
½ cawan kacang tanah (ditumbuk)
Air perahan drpd 1 biji limau nipis
Garam dan gula secukup rasa.

BAHAN LAIN
500gm mi laksa atau bihun atau mi kuning
Dicelur sebelum menghidang
Sambal udang kering
10 biji limau kasturi

BAHAN UNTUK DIKISAR HALUS
15 ulas bawang merah-dikupas
5 biji buah keras
20 tangkai cili kering, dibuang biji, direndam dgnair dan toskan
2 cm lengkuas-dikupas
4 batang serai, dihiris halus,
1 sudu teh belacan

ATAU CARA LAIN BUAT PES klik sini

CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak sayuran di dalam periuk dan tumis bahan kisar hingga sebati
2. masukkan udang dan ayam, tutup periuk.
3. Tambahkan 2 sudu besar hirisan daun ketumbar dan santan. Renehkan selama 30 minit.
4. Masukkan bijan, kacang tanah, air limau nipis, garam dan gula.
5. Hidangkan panas-panas dan bubuh sambal udang kering serta limau kasturi.

ADA BYK LAGI VERSI LAKSA SARAWAK DR Kawan2 kita.. kalau nk klik sini



0 ulasan:

About

Kongsi Resipi