♥ Laksa Nyonya ♥

Rabu, Oktober 13, 2010

Sumber : Mingguan Wanita


BAHAN-BAHAN UNTUK KUAH

3 atang bunga kantan
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak masak
1 biji kelapa (dijadikan santan)


BAHAN KISAR
700gm bawang besar
700gm lengkuas
200gm kunyit hidup
250gm belacan
10 batang serai
20 biji buah keras
200gm cili kering
20gm cili kering
20gm daun kesum

BAHAN LAIN

1 kg laksa basah (direbus dan ditoskan)

BAHAN HIASAN

Timun (dihiris), tauge (dicelur), taufu ikan, kiub ayam, sambal belacan, limau kasturi



CARA MMBUAT

1. Tumiskan semua bahan kisar tadi ke dalam periuk
2. Biarkan hingga naik minyak
3. Masukkan perasa dan bahan lain
4. Biarkan ia menggelegak sehingga masak. Angkat dan kemudian hidangkan









0 ulasan:

About

Kongsi Resipi