♥ Laksa Terengganu ♥

Rabu, Oktober 13, 2010

Sumber : Mingguan Wanita

BAHAN-BAHAN UNTUK KUAH
4 sudu besar serbuk ketumbar
2 sudu besar serbuk jintan manis
5 sudu besar lada kering - dikisar
10 ulas bawang merah - dikisar
3 batang serai - dihiris
4 ulas bawang putih kisar
1/2 inci kunyit hidup
3/4 biji kelapa dimesin halus
3/4 biji kelapa dibuat kerisik
4 ekor ikan kembung - dibakar dan dikisar
2 ekor ikan cencaru kering, gula, garam dan asam keping 2 biji kelapa diambil santannya

BAHAN LAIN
1 kg laksa basah (dicelur dan ditoskan)

CARA MEMBUAT
1. Masukkan ikan kembung kisar, kelapa yang dimesin dan bahan yang dikisar kedalam santan cair dan gaul hingga sebati.
2. Masukkan santan pekat hingga keluar minyak, Masukkan lada kering dan kerisik. Masukkan santan yang telah bercampur dengan rmpah.
3.Kacau hingga sebati dan masukkan ikan kering selama 10 minit dan ambil semula ikan kering tadi. Bubuh garam, gula dan asam secukup rasa.
4. Sedia untuk dimakan.


0 ulasan:

About

Kongsi Resipi