♥ Laksa Utara ♥

Ahad, Oktober 17, 2010

Sumber : Mingguan Wanita

BAHAN-BAHAN KUAH
1 kg ikan kembung -direbus, buang tulang dan dikisar
250 gm bawang merah
40 gm bawang putih
4 batang bunga kantan
2 ikat dau  kesum
200 gm belacan
200 gm cili padi
200 gm cili kering
250 gm nanas
80 gm otak udang dan petis
10 keping asam keping
100 gm asam jawa
Garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN UNTUK HIDANGAN
Mee laksa-dicelur
Limau kasturi-dipotong 2
Cili merah dan hijau-dihiris
Telur rebus-dibelah empat
Bawang merah-dihiris
Timun-dihiris
Nanas-dibuang kulit dan dihiris

CARA MEMBUAT
1. Masak semua bahan tadi sehingga mendidih dan masukkan isi ikan dan masak sehingga pekat.
2. Tambah garam dan setelah masak, sedia untuk dihidang.

0 ulasan:

About

Kongsi Resipi