♥ Laksa Selangor II ♥

Ahad, Oktober 17, 2010

Sumber : Mingguan Wanita

Entah yang mana satu resipi laksa Selangor yang betul.. yan ni pun aku ceduk dlm majah mingguan wanita.. lain sangat dgn laksa Selangor I yang aku letak sblm ni...Apa2 pun tulis jelah..

BAHAN-BAHAN
200 gm laksa-rebus dan toskan
1 biji timun-dihiris
1 ikat daun salad-dihiris
5 biji limau kasturi-belah 2
½ biji nanas-dipotong kecil
2 biji bawang besar-dihiris
2 batang bunga kantan-dihiris
1 botol otak-otak (aku rasa otak udang yg dlm botol kot) cara buat klik sini
10 biji cili merah-dihiris

BAHAN UNTUK KUAH
1 kg ikan kembung-direbus, dibuang tulang, mesin isinya
500 gm cili kering-dimesin
10 biji bawang-dimesin
3 ulas bawang putih-dimesin
3 batang serai-dimesin
5 batang bunga kantan-dibelah 4
1 ikat daun kesum
sedikit belacan
15 keping asam gelugur
2 liter air

CARA MEMBUAT
1. Campurkan bahan kuah dengan air ke dalam periuk. Masukkan asam keping. Didihkan
2. Bila mendidih masukkan bunga kantan dan daun kesum. masukkan garam secukup rasa.
3. Hidangkan laksa dlm mangkuk. Tabur bahan-bahan iringan dan curah kuah di atasnya.
4. Sedia untuk dimakan.



0 ulasan:

About

Kongsi Resipi