♥ Homemade Sardin ♥

Rabu, Disember 01, 2010

Sumber dari CMG.. Terima kasih ya...

BAHAN-BAHANNYA :-) By CMG

700 g ikan tuna-Aku guna ikan selayang / ikan sardin
1/2 cawan tomato puree
1/2 cawan minyak masak
25 g bawang putih (5 ulas) - dikisar halus
80 g bawang merah (8 ulas) - kisar halus
20 g halia (2 inci) - kisar halus
Garam dan gula secukup rasa
2 1/2 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Ikan sardin dibersihkan, potong sederhana besar, buang kepalanya. Perap dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 10 minit. Cuci bersih dan toskan.

2. Dalam periuk tekanan, panaskan minyak masak, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga harum, masukkan tomato puree dan masak hingga terbit minyak. Tuang air dan masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa.

3. Bila mendidih, masukkan ikan tadi, kacau rata dan tutup periuk tekanan. Pasangkan injapnya dan bila periuk mengeluarkan wap dan bunyi "berdesir", kecilkan api dan biar masak perlahan selama 1 ½ jam (ikut cara guna pada periuk tekanan masing2)...

4. Cukup waktu, bawa periuk tadi dalam sinki dan alirkan air paip atasnya sehingga wap dalam periuk habis, buka tudungnya dan periksa keadaan ikan, selalunya pada masa ini ikan masih kekal dalam bentuk asal, tapi tulang2nya menjadi lembut seperti sardine dalam tin.

Boleh lah dimasak mengikut kreativiti masing2. Nak buat sandwich pun boleh, nak cicah dengan roti pun boleh..atau ukkan hirisan bawang besar dan cili merah. Siap

0 ulasan:

About

Kongsi Resipi