♥ Bergedil Daging ♥
Rabu, Disember 01, 2010
Bahan-bahan
Kentang 4 biji (400g)
Daging cincang / Daging (Ramly), guna separuh ja
Tepung jagung ¾ cawan
Daun sup-dihiris halus
Daun bawang-dihiris halus
Bawang putih 4 ulas
Bawang merah 1 ulas
Serbuk lada sulah 1 sudu
Serbuk lada hitam 1 sudu (optional)
Garam halus
Telur dipukul
Cara
1. Rebus kentang (potong 4 supaya cepat masak). Bila kentang dah masak, tos dan tumbuk dalam lesung hingga lumat.
2. Rendam daging cincang dalam air. Toskan.
3. Tumbuk bawang putih ngan bawang merah. Panaskan kuali, tumis bawang sampai wangi dan masukkan daging cincang. Masukkan garam satu sudu kecil, lada sulah dan lada hitam dalam tumisan daging. Goreng sampai air rebusan daging kering. Dah siap sejukkan dalam 2 minit.
4. Gaulkan daging dengan kentang lenyek. Masukkan tepung jagung. Boleh tambah 1 sudu kecil garam halus
5. Masukkan daun sup dan daun bawang ke dalam adunan.
6. Bentukkan doh seperti nuget (Bulatkan kemudian tekan jadi leper)
7. Panaskan minyak (deep fried...minyak kena banyak)
8. Celupkan bergedil dalam telur dan goreng dengan api sederhana. Masa ni tak tahan weh...bau dia buat perut saya berkeroncong suka hati
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
0 ulasan:
Catat Ulasan