Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap - dipotong 4 - aku potong 2
125ml air asam jawa-diambil dari 1 sudu besar asam jawa
1 cawan air
6 batang bendi-dibuang tangkai
segenggam daun kesum
2 helai daun limau purut
garam dan gula secukup rasa
1/4 cawan minyak
Bahan kisar :
4 sudu besar cili kisar
1 sudu besar belacan-kurangkan jika perlu
6 biji bawang merah-aku guna 2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1 helai daun limau purut
Cara :
1. Panaskan minyak dalam kuali atau periuk
2. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi
3. Tambah air asam jawa serta bendi dan renehkan selama 10 minit
4. Masukkan ikan, daun limau purut dan daun kesum
5. Renehkan lagi selama 5-10 minit atau sehingga ikam masak
6. Akhir sekali perasakan garam dan gula
7. Setelah semuanya rasa, padamkan api.
8. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi putih.
0 ulasan:
Catat Ulasan