Bahan-bahan:
200gm Ikan bilis (dibersihkan dan digoreng, ketepikan)
3 ulas bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
150gm cili kering - dikisar
50gm Isi petai
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak masak untuk menumis secukupnya
Cara memasak:
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan-bahan yang telah dikisar sehingga pecah minyak.
2. Masukkan sedikit air dan biarkan mendidih dan sedikit kering.
3. Masukkan petai, gula dan garam secukup rasa. Gaul rata.
4. Masukkan ikan bilis tadi dan gaul rata.
5. Angkat dan sedia dihidangkan.
Petai boleh juga dibuat sampal dgn ikan bilis bersama-sama kulitnya. Tapi kikis kulit terlebih dahulu untuk membuang rasa kelat/pahitnya. Selamat Mencuba...
0 ulasan:
Catat Ulasan