♥ Penambah Perasa - Bawang Putih Goreng ♥

Rabu, Julai 14, 2010




Kegunaan :-

1. Boleh dimasukkan ke dalam sup sebagai penambah perisa

2. Boleh dimasukkan kedalam bubur nasi / sup untuk baby/steamboat dll

- byk khasiat & berzat

Cara membuat :-

1. Bawang putih - blend tanpa air atau tumbuk atau cincang


2. Goreng bawang putih bersama minyak hingga kuning keemasan.






3. Angkat bawang putih bersama minyak gorengan.


4. Sejukan & Bila sejuk bolehlah disimpan didalam botol.
(blh disimpan hingga berbulan-bulan lamanya pada suhu bilik)


Khasiat Bawang Putih

Antara Khasiat Bawang Putih Adalah:
1 Bawang putih adalah yang terbaik di antara spesies melawan kanser yang lain.
(Profesional perubatan tajam meneliti kesan daripada bawang putih sebagai ubat.)
2 Bawang putih membolehkan Vitamin B1 akan lancar diserap oleh saluran pencernaan.
3 Bawang putih yang paling berkesan dalam mencegah kanser.
4 Dalam jangka pendek, bawang putih sangat efektif melawan kanser kolorektal.
5 Bawang putih membuat sel kanser “bunuh diri”.
6 Bawang putih mencegah trombosis serta otak dan infark miokard.
7 Bawang putih mengurangkan kolesterol jahat drastik.
8 Bawang putih mencegah pembentukan kolesterol jahat.
9 Bawang putih merangsang pembakaran gula dan lemak (kesan melangsingkan).
10 Bawang putih meningkatkan penyerapan protein.
11 Bawang putih aktif mempromosikan perembesan hormon (kesan peremajaan).
12 Bawang putih membunuh semua jenis kuman.
13 Bawang putih meneutralkan racun yang menghasilkan kuman.
14 Bawang putih menekan racun yang menghasilkan kuman.
15 Bawang putih mengaktifkan insulin, kesan positif terhadap diabetes.
16 Bawang putih menguatkan hati.
17 Bawang putih meningkatkan suhu badan dan bertindak sebagai antibiotik.
18 Bawang putih bertindak sebagai antioksidan yang kuat.

0 ulasan:

About

Kongsi Resipi