1 ¾ cawan sagu (biji)
3 ½ cawan air
2 keping gula melaka / 1 cawan gula merah
1 cawan santan pekat / RM1 santan pekat/1 kotak santan
2-3 helai daun pandan
Cara:
Untuk Kuih Sagu
1. Masukkan air di dalam periuk bersama 2-3 titis sirap ros/lain2 pewarna dan biar air mendidih
2. Masukkan sagu dan terus kacau untuk elak sagu melekat di periuk
3. Kacau sampai sagu kembang dan jernih
4. Angkat sagu, letakkan dalam bekas penapis dan basuh dibawah air mengalir untuk membuang lendirnya.
5. Masukkan ke dalam acuan / loyang
6. Simpan dalam peti ais untuk untuk sejukkannya.
• Kalau nk buat byk warna ulang proses diatas
Untuk Air Gula Melaka
1. Hancurkan gula dan masak dengan air secukupnya- masuk daun pandan dan biar hingga agak pekat
2. Simpan juga dalam peti ais untuk sejukkannya
Utk Santan:
1. Masak santan atas api yg kecil + secubit garam
0 ulasan:
Catat Ulasan