Bahan-bahannya :
1/2 kilo tepung gandum
1 genggam ikan bilis - basuh dan bersihkan
1 labu bawang besar
1 biji cili merah
1 sudu besar susu tepung
1/2 paket mauripan
garam dan sedikit gula sebagai penyedap rasa.
air secukupnya
Cara-cara :
1. Blend ikan bilis, bawang dan cili merah bersama sedikit air.
2. Tuang bahan2 blend ke dalam tepung yg diisi susu tepung. kacau sebati.
3. Masukkan setengah paket mauripan td yg telah dibancuh dengan sedikit air sejuk.
4. Gaul lagi. sebatikan dengan garam dan sedikit gula.
5. Perap lebih kurang setengah jam.
6. Goreng dengan minyak terendam. setelah kuning keemasan, baru diangkat.
7. Tos kan sebelum di hidang.
♥ Cucuq Kembong Ikan Bilis ♥
Isnin, April 25, 2011
Dicatat oleh Maz di 12:43 PTG
Label: Minum petang
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
0 ulasan:
Catat Ulasan